Komende concerten

Wanneer is het eerstvolgende concert:

18 oktober 2015 | Cenakel, Tilburg

Passages, een scenisch concert

Het project bestaat uit een muzikaal tweeluik met Musik für das Ende van Claude Vivier voor twintig zangers en slagwerkinstrumenten uit 1971 en de wereldpremière van Nous le chant III voor twintig zangers, accordeonist, orgel en samples van Willem Boogman. Het libretto voor dit werk werd samengesteld uit gedichten van de Franse dichter Henri Meschonnic door Sandra Macrander, regisseur van het project.
Top-accordeonist Vincent van Amsterdam heeft een belangrijke rol gekregen in de enscenering. Nous le chant III wordt geschreven in opdracht van Asko Kamerkoor, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.
Vivier
Claude Vivier
Musik für das Ende van Vivier is een betoverend ritueel waarin de overgang, ‘passage’, wordt voltrokken van het leven, via de dood naar een gelouterde staat van zijn. Zangers bewegen zich reciterend door de ruimte waarbij het samenkomen en weer uiteengaan van individuen een belangrijk gegeven is. Een verborgen koor zingt religieuze teksten. Het slot vormt een ware apotheose.
Nous le chant III is net als bij Vivier een ritueel. In negentien scenes wordt gevierd, wat ons bindt en scheidt: de toegang of doorgang tot elkaar, de ‘passage’ als een voortdurende vorming en uiteenrafeling van ‘wij’. De scenes bevatten allerlei schakeringen van alleenzijn en samenzijn.

De door popmuziek geinspireerde muziek varieert voortdurend van bezetting: van solistische bijdragen tot verschillende samenstellingen van het groepsgezang.

Musik für das Ende

We zijn zitten midden in de voorbereidingen voor de Nederlandse première van “Musik für das Ende” van Claude Vivier op 25 oktober in het festival Sounds of Music te Groningen.
Hieronder een fragment van de partituur.
scan_vivier_mdlffragment_15x16-kopie
Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst). ‘Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) investeert in kunst die het leven in de stad verrijkt. Het fonds is er voor alle disciplines, kunstenaars en kunstorganisaties, van amateur tot professioneel. Door financiële bijdragen te verstrekken aan kunstenaars, instellingen en andere culturele initiatiefnemers ondersteunt het AFK de ontwikkeling, versterking en diversiteit van de kunsten in Amsterdam. www.afk.nl’

Volg ons ook op Facebook